Baby-uitzetlijst: wat ik wel en niet heb gebruikt.

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 16:45

Overal op internet zijn verschillende baby-uitzetlijsten te vinden met artikelen die je nodig zou moeten hebben voor de komst van jouw kleintje. Deze uitzetlijsten zijn vaak enorm lang en daarom is het soms lastig om prioriteiten te stellen en te bepalen wat je nou écht nodig hebt: wat zijn de must-haves, de nice-to-haves & not-really-needed-producten? In deze blog zal ik een aantal dingen uitlichten van deze lijsten die ik zelf niet heb kunnen missen, die ik af en toe heb gebruikt en die ik eigenlijk helemaal niet veel heb gebruikt.

Let op: dit is dus mijn eigen ervaring, dit zegt niet dat het voor iedereen geldt.

Rompers

Er zijn natuurlijk een heleboel soorten rompers en uiteraard heb ik deze elke dag gebruikt. Wat ik bij een eventuele volgende baby wel zou doen: alleen maar overslag-rompers kopen. Ik zou geen rompers meer gebruiken die ik over het hoofdje van de baby zou moeten trekken om hem aan te krijgen. Helemaal in de newborn-fase, maar ook nu ze bijna 8 maanden oud is, vind ik de overslag-rompers nog steeds het meest ideaal. Heb je onze overslag-rompers toevallig al gezien?

Nagelvijl

Op bijna iedere uitzetlijst zie je wel nagelvijl of nagelverzorgingssetje staan voor de baby. Ik heb deze ook gekocht, maar ik kon er niet mee overweg om de nagels van mijn baby te vijlen met een echt klein vijltje. Knippen mocht in het begin nog niet omdat de nageltjes nog te zacht waren. Wij hebben toen een elektrische nagelvijl gekocht en deze werkte fantastisch. Als ons meisje bij 1 van ons lag te slapen, kon de ander heel makkelijk en snel haar nageltjes vijlen en ze merkte er niks van!

Snotgrijpertje / neusreiniger

Misschien niet het meest charmante onderwerp om over te praten, maar wel belangrijk! Ik weet dus niet hoe je dit noemt, haha. Maar wij noemen het een snotgrijpertje. Het heeft de vorm van een pincet, maar dan van plastic en niet met een scherp uiteinde. Helemaal als een baby verkouden is, kunnen er nogal wat (hardere) snotjes in de neus blijven zitten waar ze erg veel last van kunnen hebben. Met dit dingetje kan je die er heel makkelijk uithalen, een hele opluchting! Voor een verstopte neus hebben wij een neusreiniger gekocht waarmee je het vastzittende snot eruit kunt zuigen. Dit vond ze zeker niet prettig, maar het luchtte achteraf wel op!

Babynestje & voedingskussen

Deze hebben wij de eerste drie maanden echt dagelijks gebruikt en heel veel plezier van gehad. Voor de newborn-fase zijn een babynestje en een voedingskussen echt geweldig. Uit het babynestje is ze vrij snel gegroeid en ook het voedingskussen werd snel te klein, maar de periode dat we ze hebben gebruikt was het een uitkomst.

Boxpakjes

Qua kleding geldt eigenlijk hetzelfde als wat ik bij de rompers schreef. Voornamelijk in de newborn-fase vond ik boxpakjes echt veel prettiger om aan te doen dan een broekje en een shirtje. Een shirtje moet je namelijk vaak over het hoofdje heen trekken en bij een boxpakje is dat niet het geval. Perfect! Wij verkopen ook een aantal van deze lieve en praktische boxpakjes!

Borstkolf

Zelf wilde ik graag borstvoeding gaan geven. Uiteindelijk is het erop neer gekomen dat ik fulltime ben gaan kolven omdat het haar niet lukte om uit mijn borst te drinken. Daarom voor ons een must-have: een borstkolf. Ik heb er eerst een gehuurd uit het ziekenhuis en daarna heb ik er zelf een gekocht. Een tip (niet noodzakelijk, maar nice-to-have): koop een draadloze of in ieder geval een oplaadbare borstkolf. Ik had dit dus niet en ik was dus afhankelijk van een stopcontact. Dit zou ik volgende keer zeker anders doen.

Flessenwarmer

Dit is zoiets waarvan wij dachten: ‘dit hebben wij niet nodig, dit kopen we niet’. Maar het is zeker een nice-to-have. Helemaal als je afgekolfde borstvoeding geeft. Wij hebben er na een tijdje toch maar één aangeschaft omdat het vrij lang duurde om elke keer de melk au-bain-marie op te warmen. Met deze flessenwarmer duurde het maar twee minuten en was het op de perfecte temperatuur! Toen onze dochter over ging op flesvoeding hebben we deze bijna niet meer gebruikt.

Knuffels

Wij hadden een heleboel knuffels! Al voor ze werd geboren, maar daarna kwamen er nog meer bij. Inmiddels is ze bijna 8 maanden en speelt ze er nog steeds niet mee. Af en toe pakt ze er één in de box, maar ze is veel meer geïnteresseerd in ander speelgoed.

Draagzak

Dit is zoiets waar ik zoveel positieve verhalen over heb gehoord, maar wat bij ons zo anders is uitgepakt. Wij hebben, zeker in het begin, best een aanhankelijke baby gehad, maar van een draagzak moest ze niks weten. Wij hebben deze de afgelopen maanden misschien vier keer gebruikt.

XXL Hydrofieldoek

Volgens veel websites zijn XXL hydrofieldoeken onmisbaar. Wij hebben er dus drie ingeslagen. Uiteindelijk liggen deze nog steeds netjes opgevouwen in haar kast.. We hebben er één gebruikt om het raam in de woonkamer af te schermen (bij gebrek aan een gordijn) in de kraamweek, maar verder nooit. De monddoekjes en ‘normaal formaat’ doeken zijn overigens wel echt een must-have en daar kan je er niet genoeg van hebben!

Badzitje

Dit was zo prettig! Vooral voor mijn rug! Ik heb al niet een hele goede rug, dus dit was voor mij de uitkomst om haar toch rustig in bad te kunnen doen. Fantastisch! We hebben deze vanaf de kraamweek gebruikt en gebruiken hem nog steeds.

Isofix-base

Een isofix-base is echt een hele grote nice-to-have. Tuurlijk, je kan de autostoel ook in de gordel vastzetten, maar onze 360 graden draaiende isofix-base maakt het zoveel makkelijker om haar in de auto te zetten.

Droogrekje flessen

Volgens mij noemen ze dit zo’n grasmat voor de flessen, tenminste, zo noemen wij het. Je kunt ze hierin zetten om te laten drogen. Wij hebben hem gehad en gebruikt, maar ik vond het geen prettig ding. Het nam veel ruimte in beslag, terwijl je de flessen ook op een keukenpapiertje kan laten drogen en je moet zorgen dat je ze goed schoon houdt; onze begon te schimmelen!

Newbornset Stokke

Heel leuk en gezellig, maar niet noodzakelijk: een nice-to-have. Op deze manier kon ze wel gezellig bij ons aan tafel zitten terwijl ze nog heel klein was, dus meer voor de gezelligheid!

Babykleding maat 44

Alle baby-uitzetlijsten geven aan om kleding te kopen in maat 50/56, dus wij hadden dit gedaan. Totdat in week 36 bleek dat bij ons de placenta niet goed meer functioneerde en de baby gehaald moest worden. Omdat zij, door die niet goed werkende placenta, een stuk kleiner dan verwacht bleek te zijn (2780 gram), moesten wij halsoverkop kleding in maat 44 zien te scoren: hier zwom ze overigens nog in de eerste dagen. Ze heeft uiteindelijk wel een week of 6 maat 44 gedragen. Mijn tip: koop 1 of 2 setjes in maat 44 zodat je in ieder geval iets hebt als het nodig is. Beter mee verlegen dan om verlegen! Bij ons op de webshop vind je overigens ook een paar items in maat 44.

 

Welke babyartikelen heb jij veel of totaal niet gebruikt? Laat het weten in de reacties!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.